Zelfgemaakte natuurlijke insectenwerende sprays: Bescherming op een natuurlijke manier

art

Zelfgemaakte natuurlijke insectenwerende sprays: Bescherming op een natuurlijke manier

Het warme weer brengt veel plezier met zich mee, maar helaas ook een heleboel vervelende insecten. Muggen, vliegen en andere insecten kunnen ons dagje uit in de natuur soms flink verstoren. Gelukkig is er een natuurlijke oplossing: zelfgemaakte insectenwerende sprays.

Waarom natuurlijke insectenwerende sprays?

Veel commerciële insectenwerende sprays bevatten chemische stoffen die mogelijk schadelijk kunnen zijn voor onze gezondheid. Het is begrijpelijk dat je jezelf wilt beschermen tegen insecten, maar niet ten koste van je eigen welzijn. Door zelfgemaakte natuurlijke insectenwerende sprays te gebruiken, kun je genieten van de buitenlucht zonder je zorgen te maken over de mogelijke schadelijke effecten van chemische stoffen.

Essentiële oliën als basis

Essentiële oliën zijn de sleutel tot het maken van effectieve natuurlijke insectenwerende sprays. Deze oliën worden gewonnen uit planten en hebben van nature insectenwerende eigenschappen. Enkele populaire essentiële oliën voor insectenwerende sprays zijn:

 • Citronella
 • Lavendel
 • Patchouli
 • Eucalyptus
 • Pepermunt

Door een combinatie van verschillende essentiële oliën te gebruiken, kun je een krachtige natuurlijke insectenwerende spray maken.

Hoe maak je een natuurlijke insectenwerende spray?

Een van de eenvoudigste recepten voor een natuurlijke insectenwerende spray bestaat uit de volgende ingrediënten:

 • 1 kopje gedestilleerd water
 • 2 eetlepels toverhazelaar
 • 15 druppels citronella-essentiële olie
 • 10 druppels lavendel-essentiële olie
 • 5 druppels pepermunt-essentiële olie

Giet het gedestilleerde water in een spuitfles en voeg de toverhazelaar toe. Voeg vervolgens de essentiële oliën toe, dek de fles af en schud goed om de ingrediënten te mengen. Je natuurlijke insectenwerende spray is nu klaar voor gebruik.

Je kunt deze spray op je huid sprayen voordat je naar buiten gaat. Het is echter belangrijk om te weten dat essentiële oliën geconcentreerd zijn en sommige mensen een gevoelige huid kunnen hebben. Test de spray daarom altijd eerst op een klein stukje huid om te controleren of er geen irritatie optreedt.

Andere natuurlijke ingrediënten

Naast essentiële oliën kunnen ook andere natuurlijke ingrediënten gebruikt worden in zelfgemaakte insectenwerende sprays. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Knoflook: knoflook heeft een sterke geur die insecten afstoot. Je kunt een knoflookspray maken door enkele teentjes knoflook in water te laten weken en dit als spray te gebruiken.
 • Kruidnagel: kruidnagel heeft ook een sterke geur die insecten afweert. Je kunt een kruidnagelspray maken door enkele kruidnagels in water te laten weken en dit als spray te gebruiken.
 • Appelciderazijn: meng appelciderazijn met water (verhouding 1:1) en gebruik dit als spray om insecten op afstand te houden.

Natuurlijke insectenwerende sprays en kinderen

Als je insectenwerende sprays wilt gebruiken voor kinderen, is het belangrijk om voorzichtig te zijn met de ingrediënten en de concentraties. Kinderen hebben een gevoeligere huid en kunnen meer vatbaar zijn voor irritatie door essentiële oliën. Je kunt de concentraties van essentiële oliën verminderen en altijd eerst een klein stukje huid testen voordat je de spray op hun hele lichaam gebruikt.

Conclusie

Zelfgemaakte natuurlijke insectenwerende sprays zijn een veilige en effectieve manier om jezelf te beschermen tegen vervelende insecten. Door essentiële oliën en andere natuurlijke ingrediënten te gebruiken, kun je een spray maken die niet alleen aangenaam ruikt, maar ook insecten op afstand houdt. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij gebruik op de huid, vooral bij kinderen, en altijd eerst een patch-test uit te voeren om mogelijke irritaties te voorkomen. Geniet van een zorgeloos dagje buiten met je zelfgemaakte natuurlijke insectenwerende spray!

Add comment