Hoe maak je je eigen herbruikbare boodschappentas

craft


Hoe maak je je eigen herbruikbare boodschappentas

Wanneer je bewust bezig bent met het milieu en duurzaamheid, is het gebruik van herbruikbare boodschappentassen een eenvoudige stap die je kunt nemen. In plaats van steeds plastic tasjes te gebruiken, kun je je eigen boodschappentas maken die je keer op keer kunt gebruiken. Hieronder vind je een stapsgewijze handleiding om je eigen herbruikbare boodschappentas te maken.

Benodigdheden:

 • Een stuk stof naar keuze (bij voorkeur stevig)
 • Naaimachine
 • Schaar
 • Garen in een bijpassende kleur
 • Een meetlint
 • Spelden

Stappen:

 1. Meten en snijden: Begin met het meten en snijden van de stof. Je kunt zelf bepalen hoe groot je je boodschappentas wilt hebben, maar een gemiddelde maat is ongeveer 45 cm in de breedte en 60 cm in de lengte.
 2. Vouwen en spelden: Vouw de stof in de lengte doormidden met de goede kanten op elkaar. Speld de zijkanten vast zodat de stof niet verschuift tijdens het naaien.
 3. Naaien: Gebruik de naaimachine om de zijkanten van de tas dicht te naaien. Begin aan de bovenkant en naai helemaal door tot aan de onderkant. Vergeet niet om aan het einde af te hechten voor een stevige naad.
 4. Handvatten: Nu is het tijd om handvatten aan je boodschappentas toe te voegen. Je kunt hiervoor een ander stuk stof gebruiken, zoals een restje van dezelfde stof of een andere kleur voor wat variatie. Snijd twee stroken van ongeveer 5 cm breed en 60 cm lang.
 5. Bevestig de handvatten: Vouw de lange stroken stof in de breedte doormidden met de goede kanten op elkaar. Naai de lange kant dicht en keer de strook binnenstebuiten, zodat de goede kant zichtbaar wordt. Herhaal deze stap voor de andere strook.
 6. Spelden en naaien: Speld de handvatten op de bovenkant van de tas, ongeveer 5 cm vanaf de zijkanten. Zorg ervoor dat ze stevig vastzitten voordat je gaat naaien. Naai de handvatten vast door een rechte lijn te naaien aan de bovenkant van de tas en vervolgens aan de onderkant van de tas.
 7. Afwerking: Keer de tas binnenstebuiten, zodat de naden aan de binnenkant zitten. Strijk de tas indien nodig glad en je eigen herbruikbare boodschappentas is klaar voor gebruik!

Voordelen van herbruikbare boodschappentassen:

 • Milieuvriendelijk: Door je eigen herbruikbare boodschappentas te gebruiken, verminder je jouw bijdrage aan de plastic afvalberg. Plastic tassen zijn vaak maar één keer te gebruiken en belanden daarna in de prullenbak of zelfs in de natuur, waar ze schadelijk kunnen zijn voor dieren.
 • Besparing: Op de lange termijn kan het gebruik van herbruikbare boodschappentassen je geld besparen. Steeds plastic tasjes kopen kan namelijk aardig in de kosten oplopen. Eenmalige investering in een stoffen boodschappentas kan zichzelf dus snel terugverdienen.
 • Stevigheid: Zelfgemaakte boodschappentassen kunnen vaak stukken steviger zijn dan de plastic varianten die je in de winkel krijgt. Je kunt zelf de stof en het formaat kiezen, zodat je een tas hebt die perfect bij jouw behoeften past.
 • Stijlvol en persoonlijk: Door je eigen boodschappentas te maken, kun je deze volledig naar eigen smaak en stijl aanpassen. Door te kiezen voor een stof met een leuk patroon of je favoriete kleur, wordt boodschappen doen net iets leuker.

Conclusie:

Het maken van je eigen herbruikbare boodschappentas is een eenvoudig en duurzaam project. Met slechts een paar benodigdheden en wat basis naaivaardigheden kun je een tas maken die je keer op keer kunt gebruiken. Het gebruik van herbruikbare boodschappentassen draagt bij aan een beter milieu en helpt om plastic afval te verminderen. Daarnaast heeft het gebruik van je eigen boodschappentas ook vele voordelen op het gebied van kostenbesparing, stevigheid en persoonlijke stijl. Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag en maak je eigen herbruikbare boodschappentas!

Add comment