Hoe maak je zelfgemaakte kaarsen: een stapsgewijze handleiding

craft

Hoe maak je zelfgemaakte kaarsen: een stapsgewijze handleiding

Als je graag kaarsen brandt en een creatieve hobby wilt beginnen, dan is het maken van zelfgemaakte kaarsen misschien wel iets voor jou. Het is makkelijk, leuk en je kunt je eigen unieke kaarsen maken. In deze stapsgewijze handleiding laten we zien hoe je zelfgemaakte kaarsen kunt maken.

Benodigdheden

 • Kaarsenwas
 • Lont
 • Geur- of kleurstoffen (optioneel)
 • Hittebestendige container of kaarsenmal
 • Thermometer
 • Roerstaafje
 • Satéprikker
 • Warme waterbron
 • Aromatische oliën (optioneel)

Stap 1: Voorbereiding

Voordat je begint, zorg ervoor dat je alle benodigdheden bij de hand hebt. Leg ook wat oude kranten op je werkvlak om eventuele morsingen op te vangen. Ga vervolgens als volgt te werk:

 1. Kies een geschikte container of kaarsenmal waarin je de kaars wilt maken. Zorg ervoor dat deze hittebestendig is.
 2. Snijd een stuk lont af dat iets langer is dan de hoogte van de container.
 3. Bevestig de lont aan de bodem van de container met behulp van een beetje gesmolten was. Zorg ervoor dat de lont recht in het midden van de container staat.

Stap 2: Smelten van de was

 1. Smelt de kaarsenwas in een hittebestendige container au bain-marie. Vul een pan met water en plaats de was in een andere container die in de pan past.
 2. Verwarm het water op een laag vuur en zorg ervoor dat de temperatuur van de was geleidelijk stijgt.
 3. Gebruik een thermometer om de temperatuur van de was te controleren. De ideale temperatuur varieert per type was, maar ligt meestal tussen de 60-80 graden Celsius.

Stap 3: Toevoegen van kleur en geur (optioneel)

 • Als je graag gekleurde kaarsen wilt, kun je nu kleurstoffen toevoegen aan de gesmolten was. Roer goed totdat de kleurstoffen volledig zijn opgelost.
 • Wil je geurende kaarsen? Voeg dan enkele druppels aromatische oliën toe aan de gesmolten was. Kies een geur die je aanspreekt en roer goed door.

Stap 4: Gieten van de kaars

 1. Giet voorzichtig de gesmolten was in de voorbereide container of kaarsenmal.
 2. Gebruik een satéprikker om eventuele luchtbellen in de was te doorbreken. Steek de satéprikker voorzichtig in de was en beweeg het heen en weer.
 3. Laat de kaars volledig afkoelen en uitharden. Dit duurt meestal enkele uren.

Stap 5: Afwerking

Zodra de kaars volledig is afgekoeld en uitgehard, kun je de randen van de kaars gladmaken met behulp van een warmtebron, zoals een föhn. Dit geeft je zelfgemaakte kaars een professionele uitstraling.

Conclusie

Het maken van zelfgemaakte kaarsen is een leuke en ontspannende hobby. Met deze stapsgewijze handleiding kun je gemakkelijk je eigen unieke kaarsen maken. Experimenteer met kleuren, geuren en vormen om je creativiteit de vrije loop te laten. Geniet van het branden van je zelfgemaakte kaarsen en de gezellige sfeer die ze creëren.

Add comment