Stappenplan: Een prachtige DIY-tuinfontein maken

art

Stappenplan: Een prachtige DIY-tuinfontein maken

Een tuinfontein is een prachtige toevoeging aan elke tuin. Het geluid van stromend water zorgt voor een rustgevende sfeer en kan tevens een decoratief element zijn. Hoewel het kopen van een kant-en-klare tuinfontein een optie is, kan het zelf maken van een fontein een leuke en persoonlijke touch aan je tuin geven. In dit artikel zullen we een stappenplan presenteren voor het maken van een prachtige DIY-tuinfontein.

Benodigdheden:

 1. Watervalpomp
 2. Waterreservoir
 3. Fonteinbak of steen
 4. Waterafvoerslang
 5. Grote stenen
 6. Grind
 7. Waterplanten
 8. Tuinverlichting (optioneel)

Stap 1: Kies een geschikte locatie

Het is belangrijk om een geschikte locatie te kiezen voor je tuinfontein. Let op de volgende punten:

 • Zorg ervoor dat de gekozen locatie dichtbij een elektrische bron is.
 • Kies een plek waar voldoende zonlicht is voor eventuele waterplanten.
 • Zorg ervoor dat de ondergrond stabiel en waterpas is.

Stap 2: Installeer de watervalpomp

Volg de instructies van de fabrikant om de watervalpomp correct te installeren. Deze pomp zal het water omhoog pompen en zorgen voor het stromende effect.

Stap 3: Graaf een gat voor het waterreservoir

Graaf een gat op de gekozen locatie van je tuinfontein waarin het waterreservoir geplaatst kan worden. Zorg ervoor dat het gat groot genoeg is om het reservoir volledig te bedekken.

Stap 4: Plaats het waterreservoir

Plaats het waterreservoir in het gat en zorg ervoor dat het waterpas staat. Dit reservoir zal het water opvangen en terug laten stromen naar de pomp.

Stap 5: Verbind de waterafvoerslang

Bevestig de waterafvoerslang aan de watervalpomp en plaats het andere uiteinde in het waterreservoir. Zorg ervoor dat de slang stevig is vastgemaakt en geen lekken heeft.

Stap 6: Plaats de fonteinbak of steen

Plaats de fonteinbak of steen bovenop het waterreservoir. Zorg ervoor dat de fonteinbak of steen stabiel staat en niet verschuift.

Stap 7: Creëer een omgeving voor de fontein

Plaats grote stenen rondom de fontein om een natuurlijke uitstraling te creëren. Vul vervolgens de ruimte rondom de fonteinbak met grind.

Stap 8: Voeg waterplanten toe

Indien gewenst, voeg waterplanten toe aan het waterreservoir. Waterplanten voegen niet alleen een decoratief element toe, maar dragen ook bij aan een gezond ecosysteem in de tuinfontein.

Stap 9: Optionele tuinverlichting

Om je tuinfontein ‘s avonds te laten stralen, kun je optionele tuinverlichting toevoegen. Plaats kleine spots rondom de fontein of kies voor onderwaterverlichting in het waterreservoir.

Conclusie

Het maken van een DIY-tuinfontein is een leuke en creatieve manier om je tuin te verfraaien. Met behulp van een watervalpomp, waterreservoir, fonteinbak of steen, waterafvoerslang en enkele decoratieve elementen kun je een prachtig stromende fontein creëren. Vergeet niet om te genieten van het rustgevende geluid van stromend water en de schoonheid van je zelfgemaakte tuinfontein.

Add comment